Biofilm en jacuzzi vervuiling

Waarom is er onderhoud nodig voor jacuzzi of spa?

Waarom is er onderhoud nodig aan de Spa of jacuzzi ? Het belangrijkste antwoord hierop is wellicht de hygiëne !! Als u niets doet aan het periodiek onderhoud van de jacuzzi dan zullen bacteriën een biofilm gaan aanmaken en dan starten de echte problemen. Maar wat is biofilm en hoe kan ik het voorkomen ?

Bacteriën zijn relatief onschuldig wanneer ze vrij zijn in het water van de jacuzzi. Ze kunnen makkelijk worden gedood met een disinfectant zoals chloor. Zoals iedere organisme probeert ook een bacterie te overleven en daarom maakt de bacterie een soort slijm aan dat wij kennen als Biofilm. Biofilm is een dunne, kleverige laag van organische stoffen die zich vastklampt aan de binnenwanden van de leidingen. Deze kleverige substantie hecht zich en voorkomt daarmee dat het weggespoeld wordt. 
Biofilm bestaat uit polysacchariden. Deze polysacchariden zijn niet op te lossen door chloor of broom. 

Bij een laag chloor gehalte in de jacuzzi kunnen deze bacteriën gemakkelijk biofilm aanmaken. In een Spa of jacuzzi is dat een veel voorkomend probleem. Chloor "verbruikt" namelijk afhankelijk van de verzadiging van het water en de opname van chloor in het biofilm. Bij schoon water is in 91% van de gevallen na 4 dagen geen chloor meer aanwezig. In de meeste gevallen is het zelfs al na 13 uur niet meer meetbaar en aanwezig. De bacteriën krijgen zo vrij spel om biofilm in de jacuzzi aan te maken.

Het warme water in de jacuzzi is een ideaal groeimedium voor gevaarlijke bacteriën. Het aantal bacteriën in de jacuzzi kan elke 30 minuten verdubbelen. Dit leidt tot zeer vervuild water in een extreem korte tijd. Het gevolg kan zijn huiduitslag of andere ziektes. Het is daarom ook van het grootste belang dat de Jacuzzi regelmatig een grondige onderhoudsbeurt krijgt zodat alle biofilm echt grondig verwijdert kan worden. 

Verschillende soorten vetten zoals zeepresten, huidvetten, bodylotion etc. worden ook opgevangen in de biofilm slijmlaag. Vergeet niet dat ook de bacteriën die zich verschuilen in kalk.Kalk wordt ook gevangen door de biofilm en zodra de bacterie zich hier verschuilt kan chloor in de jacuzzi nog nauwelijks haar helpen. Wat moet u doen……... 

Biofilm in de jacuzzi is niet in de meest gevallen niet zichtbaar. Het laat zich soms zien in het water door vliesjes in de jacuzzi. Het kan er ook anders uitzien het is namelijk afhankelijk van de leeftijd hoe biofilm eruit ziet. Soms dun zoals de vliesjes, soms dik en soms is het steenhard.Biofilm kan dus absorberen en ook kan metaboliseren, dit wil zeggen dat het zich voeden en chloor in de jacuzzi in extreme gevallen juist een voeding is voor deze slijmlaag. Doordat biofilm chloor absorbeert heeft chloor dus een zeer korte levensduur in het vrije water. Dit is 1 van de redenen dat u soms meer chloor moet gaan gebruiken. Vaak is het zo dat de klant als eerste het vermoeden heeft dat de ozonator niet goed functioneert. Kortom, de snelle daling van chloor waardes wordt in jacuzzi's vaak veroorzaakt door biofilm.

Amoeben, algen en schimmels leven in de biofilm en zijn resistent tegen desinfectie middelen door de beschermende laag. UV (Ultraviolet licht) heeft er ook geen invloed op. Door de de waterflow zullen er in veel gevallen echter delen loskomen en terug in het water. Indien de jacuzzi niet schoon is gemaakt zal er het water een constante aanvoer houden van agressieve bacteriën.  

Biofilm is in een jacuzzi te verwijderen hoewel dit niet makkelijk is.Hier zit u 2 foto's van leidingen welke met water gedesinfecteerd zijn met chloor. Wat hier duidelijk te zien is is dat er een ophoping van vuil is. Laag op laag en diverse stukken verkalking. Vergeet niet dat zonder een periodieke kwalitatieve reiniging dit ook in uw jacuzzi waarschijnlijk de situatie is. Resultaat na 18 maanden

Resultaat na 42 maanden

Waarom is er onderhoud nodig voor jacuzzi of spa?

Een groot risico is er als u de jacuzzi leeg laat lopen, er blijft namelijk altijd een hoop water achter zelfs als het wordt leeg geblazen.De ophopingen van kleine locale waterhoeveelheden zorgen voor een versnelling in aanmaak van bacterieren. Zodra de jacuzzi weer gevuld wordt na een lange tijd wordt u direct geconfronteerd met vervuilt water.Er blijft naar lediging van de jacuzzi namelijk zo'n 50-100 liter water achter. 

Wij raden aan om de jacuzzi regelmatig met een reinigingsmiddel te vullen. Spa Service Nederland werkt voornamelijk met de middelen van O-Care. In het assortiment van O-Care zit ook een leidingreiniger welke biofilm aanpakt. Afhankelijk van de leeftijd en service historie van de Spa of jacuzzi kan de tijdspanne voor het verwijderen variëren. De combinatie van onderhoud en reiniging is vele malen effectiever door het gebruik van hoge druk en vacuüm zuiging.